search

Chemistry for KIDS


These important simple chemistry questions will help kids to attain a high score in chemistry quiz and competitive exams.

Common Name and Chemical Names of Compounds 


Lime Water  =>>  Calcium hydroxied

Liquor Ammonia  =>> Ammonium hydroxied

Castic Soda  =>>  Sodium hydroxied

Castic Potash  =>>  Potassium hydroxied

Castic Lotion  =>>  Silver nitrate

Washing Soda  =>>  Sodium Carbonate

Chilie Salt peter  =>>  Sodium Nitrate

Blue vitriol  =>>  Copper Sulphate

Spirit  =>>  Ethyl alcohol

Quick lime  =>>  CalciumOxide

Chalk  =>>  Calcium Carbonate

Baking Soda  =>>  Sodium bicarbonate

Gypsum  =>>  Calcium Sulphate

Rock salt  =>>  Sodium Chloride

Carborundum  =>>  Silicon carbide

Nitre (salt peter)  =>>  Potassium nitrate

Red lead  =>>  Triplumbic tetroxide

Hypo  =>>  Sodium thiosulphate

Candy fluid  =>>  Potassium permanganate

Plaster of paris  =>>  Calcium sulphate

Limestone  =>>  Calcium carbonate

Marble  =>>  Calcium carbonate

Lunar Caustic  =>>  Silver nitrate

Slaked lime  =>>  Calcium hydroxide



Most Important simple questions About Elements

1. Which is the heaviest element gas ?
Answer: Radon

2. Which is the heaviest metal ?
Answer: Osmium

3. Which is the lightest elemental gas ?
Answer: Hydrogen

4. Which is the lightest metal ?
Answer: Lithium

5. Which is the most abundant gas in the atmosphere ?
Answer: Nitrogen

6. Which is the most abundant gas in the universe ?
Answer: Hydrogen

7. Which is the most abundant element in the earths crust ?
Answer: Oxygen

8. Which is the most abundant metal in the earths crust ?
Answer: Aluminum

9.  Which is the Metal used as filament of electric bulb ?
Answer: Tungsten

10. Which is the most conducting element ?
Answer: Silver

11. Which is the first artificial element ?
Answer: Technetium



Chemistry Questions Ores and Metals



Ore  =>>  Metal


Pitch Blend  =>>  Uranium

Monosite  =>>  Thorium

Dolomite  =>>  Calcium

Limestone  =>>  Calcium

Gypsum  =>>  Calcium

Flourospar  =>>  Calcium

Malachite  =>>  Copper

Copper Pyrities  =>> Copper

Copper gland  =>>  Copper

Chalcolite  =>>  Copper

Zinc blend  =>>  Zinc

Magnatite  =>>  Magnesium

Pyrolusite  =>>  Manganese

Bauxite  =>>  Aluminum

Wolframite  =>>  Tungsten

Scheelite  =>>  Tungsten


More chemistry competitive questions coming soon  !

22 comments:

  1. This constantly amazes me just how blog owners such as your self can find the time as well as the dedication to keep on crafting superb blog posts.
    Thank you

    ReplyDelete
  2. Really it is very useful to me because i am 5th std. student. I am interested in this type of knowledge. so thank u very much

    ReplyDelete
  3. THANK U SO MUCH ALL OF U.It is very useful for me i am 5th std.student.i like this type of knowledge.

    ReplyDelete
  4. Thank you very much.
    Hope you give some important physics competitive exam questions.

    ReplyDelete